Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτη στους θανάτους από τροχαία η Ελλάδα



Τη θλιβερή πρωτιά στον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2009, ενώ ανακοίνωσε μέτρα με στόχο τη μείωση των θανάτων στο μισό τα επόμενα δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα αν και παρουσιάζει μείωση κατά 23% σε σχέση με το 2001, κατέχει με τη Ρουμανία την θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα με 130 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.


Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο και όχι όσους καταλήγουν κατά τη διακομιδή τους με το ασθενοφόρο ή στο νοσοκομείο.


Στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 2009 ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ήταν 69 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκους και από τα στοιχεία προκύπτει ότι παρατηρείται μείωση 36% σε σχέση με το 2001, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής η μείωση το 2010, πάντα σε σχέση με το 2001 θα είναι της τάξης του 40%.



To πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2011-2020 και επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως ο καθορισμός αυστηρότερων προτύπων ασφαλείας των οχημάτων, η βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών και η ενίσχυση της επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.



Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι εξής επτά στρατηγικοί στόχοι:



-Βελτίωση των μέτρων ασφάλειας σε οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης



-Κατασκευή ασφαλέστερων δρόμων.



-Βελτίωση στη χρήση της νέας τεχνολογίας για την κατασκευή οχημάτων.



-Ενίσχυση των κανόνων χορήγησης αδειών και της εκπαίδευσης των οδηγών.



-Βελτίωση της επιβολής του νόμου.



-Μείωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.



-Ανανέωση του ενδιαφέροντος σε θέματα μοτοσικλετιστών.



Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής ο αντιπρόεδρός της αρμόδιος επίτροπος για θέματα μεταφορών Σιμ Κάλας, επεσήμανε πως «κάθε μέρα, στους δρόμους της Ευρώπης πεθαίνουν εκατό συνάνθρωποί μας. Από το 2001 έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουμε επιτύχει να σώσουμε σχεδόν 80.000 ζωές. Όμως ο αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών εξαιτίας ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών μας παραμένει απαράδεκτος. Εξετάζουμε τι είδους αυτοκίνητα οδηγούν οι πολίτες, πού τα οδηγούν και πώς τα οδηγούν, και θέλουμε να μειώσουμε στο μισό τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους μέχρι το 2020».

Δεν υπάρχουν σχόλια: